Hyvän palkitsemisen salat
Jotta koira olisi mahdollisimman motivoitunut koulutukseen, tulee kouluttajan olla tietoinen siitä, mitä koira todella haluaa – olipa se sitten makupala, riehakas leikki tai pääsy ihanan tuoksun luo. Yleensä toimivimpia vahvistevaihtoehtoja ovat herkku tai lelu, mutta palkitsemistapoja löytyy lukuisia, kunhan tuntee koiransa ja käyttää mielikuvitustaan.
Kehuminen itsessään ei ole kyllin palkitsevaa etenkään silloin, kun asiat ovat vasta opin alla. Koiraa voi toki kehua, kunhan kehu on ajoitettu oikein ja itse palkkio on jotakin merkityksellisempää. Rapsuttelua tai silittelyä koira harvemmin kokee koulutustilanteessa kovin palkitsevaksi ja turha paijaaminen voi jopa häiritä keskittymistä.
Lelulla vauhtia
Oiva tapa saada koiraan kierroksia ja vauhtia on oikeanlaisesta suorituksesta leikkillä palkitseminen, esimerkiksi veto- tai jahtausleikkiin narupallolla innostaen. Leikkiminen tuo koiraan intoa ja sopii näin ollen tilanteisiin, joissa nopeus on valttia. Esimerkiksi luoksetulon harjoittelussa lelupalkkio takaa nuoren ja leikkisän koiran kohdalla sen, että koira jaksaa pinkoa täysillä loppuun asti.
Leikittämällä koiraa erilaisissa ympäristöissä jo nuorella iällä, koira ”oppii leikkimään” tilanteesta riippumatta. Näin saadaan käyttöön hyvä keino stressin lievittämiseen jännittävissä tilanteissa. Leikkiessä sekä koiran että omistajan keho rentoutuu ja koiran huomio pysyy ihmisessä.
Lelulla palkitsemisessa tärkeää on, että leikkiminen tapahtuu yhdessä ihmisen kanssa, ei siis niin että koira saa lelun itselleen, lähtee pois ihmisen luota ja pahimmassa tapauksessa kiinni otettaessa juoksee karkuun jahtausleikin toivossa.
Pitkään leikkiessään koira saattaa alkaa käydä ylikierroksilla, jonka johdosta koulutus kärsii. Palkitsemisleikki on hyvä pitää kohtalaisen lyhytkestoisena ja koiran stressitasoa tulee pitää silmällä, jottei koira pääse kiihtymään liikaa. Jos käytetään ainoastaan lelupalkkioita, koiran väsymisestä johtuen ei voida tehdä aivan niin montaa treenituokiota kerrallaan kuin makupaloin palkittaessa.
Luopumisen osaaminen on tärkeää, jotta lelu saadaan vaivattomasti takaisin leikkihetken jälkeen. Mikäli luopuminen ei vielä ole hallussa vaihtokauppa makupalaan saa koiran luovuttamaan lelun ilolla ja ilman taistelua.
Malttia makupaloilla
Makupalat ovat toimivia palkkioita uusia asioita opetellessa, kunhan muistaa huolehtia siitä, että herkkupalat ovat pehmeitä ja lihaisia sekä koiralle maistuvia. Omaa ruokaa voi käyttää palkkioina, mutta mitä haastavammassa tilanteessa harjoitellaan, sitä maukkaampia tulee palkitsemiseen käytettyjen makupalojen olla. Syöminen rauhoittaa, joten makupalapalkkiot käyvät erityisen hyvin rauhallisuutta vaativiin harjoituksiin.
Herkkupalat toimivat loistavasti myös esimerkiksi remmirähjän koulutuksessa. Kun tiedetään mistä palkitaan, kiinnitetään huomiota palkitsemistiheyteen ja harjoituksen haastavuutta nostetaan maltilla, näköpiiriin ilmestyvä koira ei pian tiedäkään karvat pystyssä räyhäämistä vaan sitä, että kannattaa rientää taluttimen päässä olevan ihmisen luo.
Vaikka koiraa palkittaisiin makupaloilla, namilla houkuttelua tulee käyttää vain harkitusti ja hetkellisesti. Näin varmistetaan se, että koira pystyy suoriutumaan tehtävistä ilman että sille tarvitsee joka kerta etukäteen näyttää mitä on tarjolla. Luopuminen, jota harjoitellaan Koirakoulu Välkyn kursseilla, on tärkeää myös makupaloin palkitessa. Treenihetket ovat tehokkaita, kun koira tietää, ettei nameja saa kerjäämällä vaan toimimalla.
Vahvisteella on väliä
Koulutusta suunniteltaessa tulisi aina ottaa huomioon minkälaiseen suoritukseen tähdätään ja valita käytettävä vahviste sen mukaisesti. Myös palkkion suunnalla ja palkitsemistavalla on suuri merkitys. Esimerkiksi kun ihmisiä vasten hyppivää koiraa palkitaan rauhallisuudesta, kannattaa palkkiot pomppimisen ennaltaehkäisemiseksi heittää lattialle. Jos koiraa halutaan innostaa hieman, voi koiralle heittää vauhdikkaasti makupaloja saalistettavaksi. Namien etsiminen rauhoittaa tehokkaasti, sillä haistelu, pään laskeminen ja syöminen laskevat koiran stressitasoa.
Jos koulutus ei etene halutulla tavalla, palkkion vaihtamisella voi olla iso merkitys. Lisäpontta koulutukseen tuovat erityisen arvokkaat palkkiot, joita koira ei saa koskaan muulloin kuin treenatessa. Keitetty liha tai sisäelimet ovat usein maistuvimpia, mutta täyden varmuuden maistuvuudesta saa vasta kokeilemalla käytännössä mikä palkkio saa koiran kuolan valumaan.
Lelu ja makupalapalkkiot ovat ohjaajalle helpoimpia palkitsemiskeinoja, mutta tulee silti muistaa, että palkkioita on lukuisia erilaisia. Käytännössä palkkio voi olla mitä tahansa mitä koira juuri sillä hetkellä haluaa, kuten esimerkiksi haistelu, ovesta ulos pääseminen tai tutun ihmisen tervehtiminen. Ei siis kannata jumittua vain yhteen tai kahteen tapaan palkita koiraa vaan pysyä mielenkiintoisempana koiran silmissä vaihtelemalla palkkioita ja palkitsemistyylejä sekä improvisoimalla tilanteen mukaan.
Copyright Sari Alisaari/Koirakoulu Välkky, 2010
Kaikenlainen käyttö ilman lupaa kielletty
Jätä kommentti