Koirat kaipaavat arkeen sopivassa suhteessa liikuntaa, lepoa ja virikkeitä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitään näistä ei tule toistuvasti olla arjessa kitsastellen, muttei myöskään aivan yli äyräiden. Koiran käyttäytymistä seuraamalla pääsee kartalle siitä, millainen on juuri omalle koirapersoonalle sopiva kombo. Jos mielekkäästä toiminnasta on puutetta pitkäkestoisesti, koira voi vastata tähän purkamalla turhautumistaan ja toteuttamalla lajityypillisiä käyttäytymismallejaan ihmisen näkökulmasta ei-toivotuilla tavoilla. Koira voi myös passivoitua, jolloin tilanne saattaa sivusta katsottuna näyttää rauhalliselta, mutta todellisuudessa koiran tunnetila onkin alakulon puolella.

Toisinaan saattaa käydä niin, että vastaan tulee jokin muuttuja, jonka vuoksi toimintaa on hetkellisesti vähemmän. Paukkupakkaset, oma tai koiran sairastuminen tai vaikkapa liukkaat kelit tuovat rajoituksia erityisesti lenkkeilyyn. Lepopäivät, jolloin aktiviteetteja on hieman vähemmän eivät välttämättä ole pahitteeksi, mutta kun tilanne pysyy samana useamman päivän ajan, erilaisten virikkeiden merkitys korostuu.

Nenätyö rauhoittaa

Hajuaistin hyödyntäminen on yksi koiran lajityypillisistä tarpeista ja monet virikkeet tarjoavatkin mieluisaa nenätyötä. Nenätöihin uppoamisella on usein rentouttava vaikutus ja erilaiset haistelutehtävät kannattaa pitää mukana päivittäisissä virikerutiineissa. Yksi helpoimmista tavoista tarjota koiralle nenätöitä, on piilotella nameja tai omia ruokanappuloita etsittäväksi sisätiloissa, pihalla tai lenkin varrella. Mitä laajemmalla alueella herkkuja on, sitä pidempi aika kuluu nenätöiden parissa. Hajujen perässä kulkiessaan koira saa tasaista liikettä. Erityisesti liukkailla keleillä namien etsiminen onkin oiva keino rauhoittaa koiran menoa ja ennaltaehkäistä tapaturmia.

Tee se itse- tyyppisiä nenätehtäviä saa askarreltua helposti esimerkiksi täyttämällä pahvilaatikon paperitolloilla, palloilla tai koiran omilla leluilla. Kun kuonon ja namien välissä on esteitä, kuluu haistellessa ja tonkiessa hyvä tovi. Hyvää nenätyötä tarjoaa myös nuuskumatto, jonka kätköihin piilotellaan nameja koiralle etsittäväksi. Fleecevapaita kierrätysmateriaaleista valmistettuja nuuskumattoja on myynnissä myös Välkyssä!

Aivot raksuttamaan!

Erilaiset aktivointilelut tarjoavat koiralle ongelmanratkaisun aikaansaamaa oivaltamisen ja onnistumisen tunnetta. Jotta koira ei turhaudu liian vaikeista tehtävistä, ihmisen kannattaa olla mukana ja tarvittaessa apuna erilaisten pelien tai aktivointilelujen toimintaperiaatteiden selvittämistyössä. Osassa leluista vaikeusastetta voi säätää, jolloin älypähkinän voi tarjota koiralle alkuun hieman helpommassa muodossa.

Ongelmanratkaisutehtävissäkin voi hyödyntää kotoa löytyviä tarvikkeita. Rullatun tai taitellun – tekniikan edistyessä ehkä vielä solmitunkin – pyyhkeen sisälle voi piilottaa makupaloja. Pyyhevirike tarjoaa mukavasti sekä nenä- että aivotöitä. Nameja voi myös piilottaa erilaisten koiralle turvallisten kaadettavien tai siirrettävien kohteiden alle. Tässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi elintarvikepakkauksina toimineita tyhjiä muoviastioita. Kun koira pääsee juoneen kiinni, lisähaastetta saa asettelemalla samankokoisia kippoja päällekkäin ja laittamalla namin piiloon kippojen väliin.

Virikerata tarjoaa puuhaa ja valintoja!

Virikkeitä voi tarjota toisinaan useampia kerrallaan rakentamalla esimerkiksi olohuoneeseen niin sanotun virikeradan, jolla on tarjolla vaihdellen erilaisia nenä- ja älytehtäviä. Radan voi tehdä joko koiran odottaessa toisessa huoneessa tai portin takana. Jos paikallaolon perusteet ovat hallussa, koira voi odottaa radan valmistumista samassa tilassa (koiraa kannattaa palkita välissä taidokkaasta odottamisesta!). Kun rata on valmis, koira päästetään tutkimaan virikkeitä. Koiran valintoja kannattaa tarkkailla, sillä mieluisimpia virikkeitä voi hyödyntää esimerkiksi treenatessa palauttavana taukopuuhana.

Kivaa tekemistä temppuillen

Mikään temppu ei ole turha, sillä uuden opettelu tarjoaa koiralle mielekästä ja hauskaa aivotyötä ja tukee koiran ja ihmisen välistä yhteistyötä. Osa koiralle opetettavista tempuista voi olla toiminnallisia, osa tarkkuutta vaativia erottelutehtäviä ja osa arjessa hyödyksi olevia temppuja. Arkitemppuihin lukeutuvat muun muassa laatikoiden sulkeminen ja lelujen kerääminen koppaan.

Erottelutehtävistä puolestaan saa kunnolla aivotöitä. Koiran voi opettaa erottamaan vihjeestä esimerkiksi eri värejä, muotoja tai vaikkapa sormia. Tiesithän, että erilaisia hauskoja temppuja pääsee harjoittelemaan Välkyn temppukoulu – verkkokurssilla!

Virikkeistäminen ja painonhallinta

Virikkeistämisessä saattaa kulua jonkin verran syötävää ja etenkin pienen koiran kohdalla voi tulla olo, että koira lihoo virikkeissä käytetyistä herkuista. Näin ei kuitenkaan ole, mikäli koiran päivittäistä ateriaa hyödynnetään osana virikkeistämistä. Ruoka voi jopa olla arvokkaampaa koiran silmissä, kun se ansaitaan mieluisan puuhan ja ongelmanratkaisutehtävien kautta. Jos kaivataan herkullisempia makupaloja, virikkeitä ja koulutushetkiä varten voi valmistaa uunissa kypsennettyjä maukkaita, lihaisia ja ravitsevia herkkupaloja, joiden osuus voidaan vähentää muusta ruuasta.

Osan ruuasta voi tarjota suoraan kiposta, jos koira tuntuu sitä kaipaavan, mutta osa aterioista kannattaa tarjota erilaisten virkkeiden kautta. Virikeateriat voi ajoittaa toisinaan tilanteisiin, jossa kaipaa itselleen omaa rauhaa. Virikkeet ovat avuksi esimerkiksi niinä hetkinä, kun pitäisi keskittyä etätöihin, mutta koiralla on juuri aktiivinen hetki meneillään.

YouTube tarvitsee hyväksyntäsi voidakseen toimia.
Hyväksyn