Me ihmiset määritämme suurimman osan lemmikkimme arjessa tapahtuvista asioista: milloin ulkoillaan, milloin syödään, mihin mennään lenkille, kuinka pitkään ulkoilu kestää, milloin jäädään yksin, milloin ja missä levätään ja niin edelleen. Voimme kuitenkin antaa myös lemmikkimme tehdä päätöksiä. Tämä kasvattaa lemmikin itseluottamusta ja pääsemme valintojen kautta tutustumaan karvakaveriimme paremmin. Valinnan mahdollisuus kulkee käsi kädessä yhteistyön ja luottamuksen kanssa.
VALINNANMAHDOLLISUUDET KOTONA
Petipaikat
Laadukas ja katkeilematon lepo on yksi tärkeimmistä tekijöistä lemmikin elämässä. Anna tarjolle muutamia erilaisia petejä eri huoneisiin; sekä rauhallisiin nurkkauksiin että paikkoihin, joissa ihmiset viettävät aikaansa. Pedit voivat olla pehmeitä, laidallisia tai vaikkapa helposti pestäviä pyyhe- tai lakanamyttyjä. Lemmikin nukkumismieltymykset saattavat vaihdella esimerkiksi kellonajasta riippuen ja myös vuodenajalla on merkitystä. Kesäisin voi houkutella viileä lepopaikka kun taas talvella hakeudutaan lämpimiin kohteisiin. Tarkkaile, missä lemmikki saa parhaiten laadukasta unta. REM-unesta antaa viitteitä esimerkiksi jalkojen vispaaminen unennäön aikana.
Lelut
Pidä tarjolla erilaisia leluja, jotta lemmikki voi valita niistä itselleen mieluisimmat. Myös leluvalikoimassa tulisi olla vaihtelua. Valitse erilaisista materiaaleista tehtyjä leluja ja pidä valikoimissa mukana esimerkiksi palloja, vetoleluja ja pehmoja. Lelujen äänimaailmat voivat myös olla keskenään erilaisia ja voitkin kokeilla pitääkö lemmikkisi rapisevista, vinkuvista tai muita hauskoja ääniä tuottavista leluista.
Järsittävät
Myös hampaiden hoitoa ja kaluamista ajatellen voi tarjota lemmikille erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Lemmikin valintojen kautta pääset paremmin kartalle esimerkiksi siitä, mitkä puruluut tai kuivaherkut kuuluvat oman lemmikkisi lemppareihin.
Vesikupit
Riittävä nesteen saanti on tärkeää! Etenkin jos lemmikkisi on huono juomaan, pidä vettä tarjolla 2-3 kipossa eri puolilla asuntoa. Kissojen kohdalla vesipisteitä voi olla useampikin. Pidä vesikupit puhtaina ja tee testejä, mistä materiaalista valmistettuja kuppeja lemmikkisi suosii, tarjoten valintoja esimerkiksi keraamisen ja metallisen vesikipon välillä. Muistathan, että minkään lemmikin kohdalla vettä ei tule säännöstellä vaan sitä on oltava tarjolla aina.
VALINNANMAHDOLLISUUKSIA ULKOILLESSA
Lenkkireitit
Anna lemmikin toisinaan päättää, mihin suuntaan menette lenkillä. Jos eläin haluaa päästä tutkimaan hajuja tai muita ympäristössä olevia asioita, anna sille tähän mahdollisuus. Ulkoilu on lemmikin omaa aikaa ja hajuihin uppoutuminen sekä ympäristön tarkkaileminen ovat asioita, joita eläimen tulee päästä turvallisuuden rajoissa toteuttamaan.
Varusteet
Valjaat vai kaulapanta? Takki vai ei takkia? Riimu vai suitset? Lemmikin voi opettaa tekemään valintoja myös lenkkivarusteista. Tämä edellyttää, että varusteet ovat ergonomisia ja niihin pukeutuminen on eläimelle mielekästä. Helpoin tapa järjestää valinta on ottaa yksi varuste toiseen käteen ja toinen toiseen tai asettaa varusteet maahan. Tämän jälkeen lemmikki osoittaa valintansa esimerkiksi nenäkosketuksella jompaankumpaan varusteeseen, jonka jälkeen puetaan ylle eläimen itsensä valitsema varuste ja pukemisesta voi antaa palkkion. Yllättävän pian lemmikki oppii voivansa vaikuttaa.
Varusteiden valintoja käydään läpi esimerkiksi omaehtoisia hoitotoimia käsittelevällä Starttinappula käyttöön – verkkokurssilla.
VALINNANMAHDOLLISUUKSIA KOULUTUKSESSA
Palkkiot
Vetolelu vai vinkulelu? Lelu vai nami? Kuivattu vai keitetty herkku? Hajulle pääsy vai huomio? Samoin kuin edellä, voit antaa lemmikin kertoa, mitä se juuri sillä hetkellä haluaa palkkioksi. Koulutuksessa motivaation tulee olla kunnossa ja kukapa olisi parempi kertomaan, mikä palkkio on mieluisin kuin eläin itse! Tarjoa eri vaihtoehtoja ja annan eläimen tehdä valinta. Helppoa!
Suoritettavat tehtävät
Välillä voit antaa lemmikin päättää kahdesta eri tehtävästä esimerkiksi nenä- ja tassukohteen tai vaikkapa pedille menon ja harjauksen välillä. Voit myös opettaa koirallesi vihjeen, joka tarkoittaa ”tee mitä vaan ja saat palkkion”. Kokeilin tehtävää testimielessä pari vuotta sitten omien koiriemme kanssa ja yllätyksekseni sain huomata, että tämä vihje on kärkipäässä häiriössä parhaiden toimivien vihjeiden listalla. Ei mikään turha juttu siis!
Omavalintaisten temppujen tekemisen kokonaisuutta harjoitellaan muun muassa Välkyn Pentukoulu – verkkokurssilla.
Turo tekee omavalintaisia temppuja ”tee temppu”-vihjeestä.
Kalle tekee valinnan kahden eri valjaan välillä.
Jätä kommentti