Kun talossa on kissa, ensimmäinen keino vaikuttaa kissan hyvinvointiin on elinympäristön muokkaaminen kissan tarpeita vastaavaksi. Kissalle tulee tarjota mahdollisuuksia lajityypillisen käyttäytymisen ja erilaisten valintojen toteuttamiseen.

RAAPIMINEN

Tarjoa kissalle sallittuja kohteita raapimiseen. Raapimalla kissa huoltaa kynsiään ja levittää ominaistuoksuaan ympäristöön. Tarkkaile, missä päin asuntoa kissasi viettää aikaansa ja aseta raapimispuita ja muita kynsimiseen tarkoitettuja kohteita erityisesti näihin paikkoihin.

KIIPEILYTASOT

Kissa ei välttämättä tarvitse suurta määrää lattianeliötä. Tärkeintä on vertikaalisen tilan hyödyntäminen. Jotta kissa pääsee kiipeilemään ja hyppimään, sillä tulee olla käytössään erilaisia kulkutasoja, korkeita raapimispuita ja ylhäällä sijaitsevia lepopaikkoja. Kissasisustamisessa kannattaa hyödyntää hyllytilat!

LELUT

Aseta vaihtelevia leluja tarjolle eri puolille asuntoa ja ota ruokinnassa käyttöön kissoille tarkoitetut aktivointilelut. Tarjoamalla erilaisia leluja saat selvitettyä, mitkä ovat sinun kissasi suosikkeja. Kuten moni kissallinen tietää, lelujen ei aina tarvitse olla eläinkaupasta ostettuja, sillä kissat arvostavat myös tee-se-itse-tarvikkeita. Varmista aina, ettei leluista irtoa paloja, jotka kissa voi nielaista. Esimerkiksi narut saattavat aiheuttaa ongelmia päätymällä kissan vatsaan.

PEDIT

Laadukkaalla levolla on suora vaikutus kissan hyvinvointiin. Toisinaan kissat lepäilevät tapahtumien keskipisteessä ja joskus taas kaivataan omaa rauhaa. Tarjoa kissallesi mahdollisuus valita, missä se haluaa nukkua. Lepopaikkoja on hyvä olla eri korkeuksilla lattiatasosta kiipeilypuun ylimpiin kerroksiin. Tarjoamalla avoimia ja suojaisia paikkoja pääset tarkkailemaan, minkälaissa paikoissa kissallesi on turvallista ja mielekästä nukkua.

VESIKUPPIEN SIJAINTI

Kissan päivittäisen nesteen tarpeen täyttymiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Riittävää vedensaantia voi varmistaa useilla eri paikkoihin asetetuilla vesikipoilla. Kupit tulee puhtaina ja vedet vaihtaa säännöllisesti. Tarjoa vettä eri muotoisista ja erilaisista materiaaleista valmistetuista kipoista. Näin saat selvitettyä, mikä niistä on kissallesi mieluisin.

RUOKAKUPIT

Kissa ei välttämättä tarvitse ollenkaan ruokakuppia, sillä ruokinnan voi toteuttaa virikkeiden kautta. Jos kissallasi on kuitenkin oma ruokailutila, huolehdi, että se on rauhallinen. Jos perheessä on koiria, pidä kissanruuat koirien ulottumattomissa. Jos sinulla on monta kissaa, varmista tarvittaessa ruokarauha antamalla kullekin kissalle ruuat erikseen.

KISSANVESSAT

Kissanvessoja on hyvä olla yksi per kissa ja lisäksi yksi. Yhden kissan taloudessa vessoja on näin ollen kaksi kappaletta ja esimerkiksi kahden kissan taloudessa vessojen lukumäärä on kolme. Vessat kannattaa sijoittaa eri huoneisiin ja pitää ne etäällä vesi- ja ruokakipoista. Kokeile erilaisia kyllin tilavia vessoja ja testaa eri kuivikelaatuja, jotta saat selville kissasi mieltymykset. Säännöllisellä puhdistamisella ja riittävällä kuivikkeen määrällä varmistat, että kissasi käyttää vessaa eikä tee asioitaan toisaalle.